Skip to content
Op zoek naar meer balans in je leven? Schrijf je in voor de Hartsgewijs-nieuwsbrief en krijg tips en inspiratie recht in je inbox. Gratis Kennismaken?

Binnen of buiten jezelf?

Stress kennen we allemaal. Het maakt (soms) deel uit van ons dagelijks leven.

Is dat bij jou ook zo?

Stress neemt vele vormen en formaten aan. Keuzestress, financiële stress, relationele stress, werkstress, gezondheidsstress, filestress, tijdstress, social media stress, enz.

Deze stress zorgt vaak voor heel wat lichamelijke, emotionele en mentale klachten.

Hoe komt dat?

Omgaan met stress vraagt veel energie. Ons lichaam produceert op dat moment het stresshormoon cortisol. Op zich is dat allemaal prima. Maar te veel is te veel. En dan raak je oververmoeid en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Zeker wanneer de slinger doorslaat naar heel veel doen waardoor er weinig tijd overblijft voor ontspanning. Zo raak je helemaal uitgeput.

Als je een volgende keer een stresspiek ervaart, nodig ik je uit om stil te staan bij de oorzaak. Wie of wat bezorgt je nu stress? Ligt deze oorzaak binnen of buiten jezelf?

Wat binnen jezelf ligt, heb je zelf in handen. Daar heb je impact op. Hier kan je iets mee.

Wat is dit dan?

Het kan gaan over een gedachte of overtuiging die je hebt (‘dat hoort zo’), regels die je jezelf oplegt (van het type ‘ik moet’), je eigen lat hoog leggen want goed is niet goed genoeg, een strenge houding die je aanneemt als het over jezelf gaat, enz.

Ligt de oorzaak van stress binnen of buiten jezelf? Als ze binnen jezelf ligt en je kijkt met een milde, eerlijke blik, kan er dan iets veranderen? Ervaar je dan nog steeds dezelfde hoge verwachtingen van jezelf?

Ik wens je een mooie ervaring toe.

Deel dit bericht